Så fungerar antagningen
För att gå en utbildning på universitet och högskola i Sverige är det första steget att ansöka och bli antagen till utbildningen. Det kan vara lättare sagt än gjort, eftersom det oftast finns fler ansökanden än det finns platser på utbildningen, vilket betyder att man måste konkurrera om platserna. Detta sker framförallt på två urvalsgrunder: gymnasiebetyg och högskoleprovet.
När man ansöker till en utbildning finns det nämligen två olika urvalsgrupper. I den ena, som vanligtvis är den största gruppen, konkurrerar man med hjälp av sitt snittbetyg från gymnasiet. Ju högre betyg, desto större chans har man att bli antagen, helt enkelt.
Om man vet med sig att man inte har toppbetyg från gymnasiet, eller bara vill ha så bra odds som möjligt att komma in på den utbildning man vill, kan man också vara med i den andra urvalsgruppen genom att skriva högskoleprovet. Ju bättre resultat på högskoleprovet, desto större chans att bli antagen från urvalet i denna grupp. Högskoleprovet är dock inte något som man gör bara på ett infall, utan det kräver mycket förberedelse. Så som de flesta känner till är maxpoängen på provet 2,0, och för att skriva 2,0 måste man bland annat studera matematik, geografi, ordförståelse och engelska. Provet består av två delar: en kvantitativ del och en verbal del. Den kvantitativa delen är i sin tur uppdelad i fyra delprov, som testar förmågan att lösa matematiska problem, att göra kvantitativa jämförelser, att tänka logiskt (genom matematiska problem) och att förstå och tolka diagram, tabeller och kartor. Den verbala delen innehåller även den fyra olika delar, som testar förmågan att förstå ord och begrepp i svenskan, att förstå innehållet i texter på svenska, att sätta in ord och uttryck i ett sammanhang och att förstå innehållet i texter på engelska. Det är dock viktigt att notera att även om man har skrivit 2,0 på provet, så är det inte säkert att man är behörig till utbildningen man valt. Har man till exempel underkänt i flera ämnen från gymnasiet kan man behöva komplettera sin utbildning med komvux innan man kan ansöka till en utbildning.
Lyckligtvis behöver det inte vara lika svårt eller krångligt att få ett jobb när man väl är klar med sin utbildning. Tack vare företag som Placera Personal, som är ett rekryteringsföretag i Stockholm, kan man enkelt hitta ett jobb inom den bransch man söker och som matchar ens kompetens. När man söker jobb spelar oftast betyg mindre roll, och högskoleprovet är irrelevant, så man kan fokusera mindre på det tekniska och mer på att prata om vilken kompetens man har och hur man är som person – de roliga delarna, med andra ord.