Utbildningar för entreprenörer
Om man har som mål att starta ett eget företag, finns det ett flertal utbildningar som kan vara bra att ha som grund. Den som är mycket målmedveten, och vet att hen vill satsa på livet som entreprenör redan när det är dags att välja gymnasielinje, kan till exempel gå inriktningen Sam-Företag, som finns på vissa gymnasieskolor i Sverige. Det är en specialinriktning av Sam-Ekonomi, och med den utbildningen som grund kan den som är verkligt företagsam faktiskt ge sig på att starta företag direkt efter gymnasiet.
Om man vill bredda sin kunskap ytterligare, eller inte har möjlighet att gå denna utbildning på gymnasiet, finns det dock även utbildningar på högre nivå som passar utmärkt för företagare. En utbildning som de som driver ett företag självklart har stor nytta av är till exempel företagsekonomi, som går att läsa i större eller mindre utsträckning på universitet och högskolor på flera håll i Sverige. Vill man bara ha en grund kan man till exempel läsa Företagsekonomi A och B (eller motsvarande) som fristående kurser, medan man kan välja att läsa kandidatprogrammet i företagsekonomi om man verkligen vill fördjupa sig på området. Kandidatprogrammet är tre år långt och ges exempelvis vid Stockholms universitet. Där kan man välja mellan fem olika inriktningar: finansiering, revision, ekonomistyrning, marknadsföring och management.
Två andra områden som man har stor nytta av att kunna som entreprenör är ledarskap och projekthantering. Att driva ett företag är ju som ett enda stort, ständigt pågående projekt, varför de egenskaper som lärs ut på kurser i projekthantering, som organisationsförmåga och målinriktning, är mycket användbara för egenföretagare. Ledarskapsförmåga är självklart viktigt om man planerar att ha anställda i företaget, då man ju ska leda deras arbete.
Om man letar efter andra kurser som är inriktade mer specifikt på entreprenörskap, kan man alltid söka sig till någon av de kurser som erbjuds på exempelvis Folkuniversitetet, Medborgarskolan eller andra fristående utbildningsinstitut i ämnet. Dessa kurser fokuserar ofta på de mer praktiska aspekterna av att starta ett företag.
Även efter att man gått alla dessa utbildningar, och ska starta sitt företag, kommer man dock antagligen att märka att man har mycket kvar att lära sig. En sak som ofta inte ingår i företagsekonomikurser, men som är en del av många entreprenörers ekonomi, är till exempel att sälja fakturor. Detta kan vara särskilt hjälpsamt när man är i uppstartsfasen av sitt företag, eftersom man då behöver få in likvida medel i företaget snabbt, så att man kan investera dem i verksamheten. Att då sälja sina fakturor via företag som Capcito gör att man slipper vänta på att kunden ska betala. Detta är sådant som man kan behöva lära sig på egen hand, men som bekant är ju ofta erfarenhet den bästa skolan.