Utbildningar i Sverige
Det är viktigt att skaffa sig en utbildning och trenden är att det är viktigare och viktigare att ha en universitetsutbildning i Sverige. Eller kanske i hela världen egentligen. För bara några generationer sedan så var det inte så vanligt att gå på universitet utan folk började arbeta i mycket högre grad direkt efter skolan än vad som sker idag. Nu finns det nästan inga ungdomar som inte går klart gymnasiet och det är bra men det var vanligare förr att börja arbeta istället för att fortsätta studera. Vi har historiskt sett gått längre och längre i skolan ända sedan folkskolan startade 1842. Innan dess så hade det inte varit något krav på att barn skulle gå i skolan, men från och med 1842 så var det skolplikt på i alla fall 6 års skolgång för alla människor. Det gjorde såklart att läs- och skrivkunnigheten sköt i höjden i vårt land och bidrog till en samhällsutveckling som var gynnsam för alla.
Skolplikten i Sverige innefattar idag alla barn som bor i Sverige och det är inte bara en plikt utan även en rättighet såklart. Det betyder att föräldrar kan inte välja om deras barn ska gå i skolan utan det är en skyldighet som förälder att sätta ens barn i skola. Vi har inte system med hemskolning i Sverige som i till exempel USA.
Skolplikten börjar det år som barnet fyller sex år och inträffar vid höstterminens start. Det är dock möjligt att skjuta upp skolplikten ett år om barnets vårdnadshavarna begär detta. Det krävs dock synnerliga skäl och det kommer att göras en utredning för att undersöka varför vårdnadshavaren begär detta. Skolplikten slutar efter tionde året, alltså i nionde klass och vi har alltså inte skolplikt att fullfölja gymnasiet. Det är det flera politiska partier som vill ha dock.