Utbildningar med stora arbetsmöjligheter
Det finns många sätt att tänka kring utbildning: uppfylla drömmen om att bli austronaut eller äventyrare? Eller skaffa sig en utbildning som garanterar jobb. Oftast är det först vår personlighet som påverkar valet, sedan de praktiska omständigheterna; om man kommer in på utbildningen eller var det finns utbildningsplatser. Men, oavsett vilket utbildning man väljer är tanken ändå att få ett jobb och kunna försörja sig. Om man vill ha ett bra jobb med stimulerande uppgifter och som gör mycket samhällsnytta finns det flera utbildningar att välja mellan.
Sjukvård och tandvård
Vi behöver alla tillgång till bra sjukvård och tandvård. Det finns ingen person som inte någon gång behöver söka hjälp. Det finns många olika slags yrkesgrupper om man vill arbeta inom den offentliga sektorn och hjälpa människor med deras fysiska problem.
Det behövs både tandhygienister, tandsköterskor och tandläkare får att vi ska uppsöka Distriktstandvården och få kvalitativ och god tandvård. För att jobba med tandvård bör man vara en lugn och stabil person som gärna vill hjälpa människor; detta då ganska många har viss tandvårdsrädsla. Att jobba inom tandvården ger också en möjlighet att jobba på en liten mindre mottagning och få fin sammanhållning i arbetsgruppen. Det behövs tandvård över hela landet.
Vi söker alla upp sjukvården, vissa mer, andra mindre. Inom sjukvården finns det en mängd yrken och specialiseringar. För den person som tycker om att få göra praktiska saker och verkligen möta patienten, är undersköterska ett bra jobb. Undersköterskor behövs i både äldreomsorgen och på akutmottagningen. Om man både vill arbeta praktiskt och teoretiskt är det klokt att utbilda sig till sjuksköterska; då kan man också köra ambulans. Om man istället vill få undersöka och lösa problem är det bäst att utbilda sig till läkare.
Skolans underbara värld
Som vi hör överallt är det brist på lärare, rektorer och annan skolpersonal. Om man utbildar sig till lärare kan man hitta jobb över hela Sverige, både i storstad och på landsbygden. Det finns olika längd på lärarutbildningen beroende på om man ska jobba med små barn eller nästan vuxna. För att bli förskolelärare behöver man studera i tre och ett halvt år och får sedan möjligheten att arbete på förskola och fritids. Det är ett roligt jobb med mycket kreativa aktiviteter, både inomhus och utomhus.
Om man vill jobba på låg- eller mellanstadiet behöver man studera i fyra år. Då håller man fler lektioner, men har ändå möjlighet att få göra intressanta och roliga utomhusaktiviteter med eleverna. För att jobba med tonåringarna på högstadiet behöver man studera 4,5 år. Det är brist på högstadielärare. Många som börjar jobba på högstadiet inser hur mysiga och intressanta tonåringar är – och att de egentligen bara vill ha omsorg och uppmärksamhet medan de hittar sig själva. Om man vill jobba med de äldsta tonåringarna, på gymnasiet, behöver man utbilda sig i 5-5,5 år. Det går också bra att vara yrkeslärare i något praktiskt ämne, då studerar man bara ett och ett halvt år. Det är möjligt att testa på att jobba på skola innan man söker utbildningen, då det råder lärarbrist.