Så funkar studiebidraget
En av de viktigaste investeringarna en stat kan göra i sin befolkning är utbildning. Att ge medborgarna tillgång till en utbildning är en central del av ett modernt samhälle. Studiebidragen är ett sätt för staten att uppmuntra och stödja medborgare till utbildning. En av de viktigaste insikterna man nått i dagens Sverige är att det finns många anledningar till att folk väljer att studera eller inte. Efter att man tidigare ofta tillskrev ovilja till att plugga som ett resultat av anlag (“han/hon är ingen pluggskalle”, till exempel) så inser man att det samhällets alla hörn kommer människor som vill studera på högskolor. För de som kommer från mindre bemedlade grupper kan ofta ekonomin ofta vara ett problem när man vill studera. Den svenska staten har för att bemöta detta problem därför valt att ge ut en viss månatlig summa pengar till de som studerar som ett sätt att stödja dem.
Hur mycket får du?
Studiestödet är i två delar: för det första finns ett bidrag, vilket är en summa som du inte behöver betala tillbaka. Denna får du redan i gymnasiet, och efteråt kan du läsa 12 terminer av högskola eller universitet med stödet. Utöver detta får den som läser på högskola eller universitet även tillgång till ett lån. Studiebidraget för en gymnasieelev brukade vara 1050 kronor, men har nu höjts med 200 kronor till 1250 kronor. Även bidraget för universitetsstuderande har höjts med nästan 300 kronor. Men trots en liten höjning kan man behöva låna pengar. Som tur var finns för universitet- och högskolestuderande även ett lån tillgängligt. Med detta lån får en student lite mer än 10 000 kronor att leva på i månaden. Fler och fler studenter tycker att det kan vara problematiskt att få saker att gå ihop, särskilt om man studerar i städer som Stockholm där hyror och leverne är dyrt. Det är därför inte ovanligt att studenter söker extraarbete eller får stöd annorstädes ifrån för att komplettera bidraget och lånet.
CSN och studiestöd
Studiebidraget och lånet delas ut av CSN (Centrala Studienämnden). CSN har vissa regler på vad du får plugga för att kvalificera för studiebidrag. Inom Sverige är detta sällan ett problem, men pluggar du utomlands är det en bra idé att dubbelkolla. Kom också ihåg att ifall du inte klarar av din kurs kan CSN kräva att du betalar ditt bidrag och lån tillbaka. Men man får oftast chansen att ta tillbaka poängen. För studenter kommer nog CSN fortsätta att vara den viktigaste ekonomiska tillgången ett bra tag framöver. Men att leva med låga tillgångar är en del av studentlivet. För de som finner detta oacceptabelt lågt, eller som inte vill ta lån finns alternativen Sambla, eller att hitta ett extrajobb. Till skillnad från förut är arbetsmarknaden mycket mer anpassad för studenter idag, och bor du i en storstad som Stockholm eller Göteborg kommer du som student väldigt sannolikt få tag i lite extraknäck.